Tagliatelle s vlašskými ořechy, pečeným česnekem a šalvějí

Když se řekne šalvěj, okamžitě se mi vybaví podzim. Je zvláštní, že v létě si na šalvěj skoro ani nevzpomenu, ale s příchodem chladného počasí ji při vaření využívám poměrně často. Šalvěj je skvělá k dochucování ryb, kuřecího masa nebo slaných koláčů. Výborné je také šalvějové máslo, které si můžete připravit např. k dýňovo-ricottovým nokům. Dnes mám pro vás recept na jednoduché, ale chuťově dokonalé jídlo. Kombinace těstovin, pečeného česneku s praženými oříšky, olivového oleje a šalvěje vás naprosto uchvátí.

Budeme potřebovat (pro 2 osoby):

  • tagliatelle nebo jiný druh těstovin (200 g)
  • 60 g vlašských ořechů
  • 1 palička česneku
  • 1 lžíce strouhanky
  • olivový olej
  • hrst nadrobno nasekaných šalvějových lístků
  • strouhaný sýr Gran Moravia
  • sůl

Postup: Nejprve si připravíme pečený česnek. Odřízněte vrch palice česneku tak, aby byly vidět všechny stroužky. Česnek potřete olivovým olejem a zabalte do alobalu. Zabalený česnek pečte v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 25-30 minut. Po upečení rozbalte alobal a česnek vytáhněte. Upečené stroužky česneku vhoďte do mixéru, přidejte olivový olej a vše rozmixujete tyčovým mixérem na hladkou česnekovou pastu.
Vlašské ořechy vhoďte také do mixéru a několika pulsy je rozmixujte tak, aby si zachovaly jemně hrubou strukturu. Rozemleté ořechy vsypte na pánev, přidejte lžíci strouhanky a vše restujte dokud směs nezačne vonět a hnědnout - cca 5 minut. Tagliatelle uvařte dle návodu. Jakmile jsou těstoviny uvařené, vodu slijte, přidejte česnekovou pastu, ořechovou drobenku, nadrobno nasekanou šalvěj a vše promíchejte. Podle potřeby dochuťte solí a před podáváním posypte nastrouhaným sýrem Gran Moravia.

Dobrou chuť :-)

2 komentářů:

 

Koupit kuchařku