Vánoční hrachová polévka

Tradiční vánoční polévka se vaří v každé rodině jinak. Kdysi se vařila buď z luštěnin (hrách, fazole, čočka), aby se rozrůstal majetek, z hub (houby nahrazovaly v postním období maso) nebo z ryb. U nás doma dodržujeme tradici a připravujeme sváteční hrachovou polévku. Tu vůni česneku a majoránky prostě miluji.

Budeme potřebovat (pro 2 osoby): 

  • 150 g žlutého loupaného půleného hrachu
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 středně velká mrkev
  • přepuštěné máslo
  • zeleninový vývar
  • sušená majoránka
  • sůl, pepř
  • čerstvá petrželka (na ozdobu)

Postup: Výhodou loupaného půleného hrachu je to, že se nemusí předem namáčet. Hrách tedy vsypeme do hrnce, propláchneme ho studenou vodou, zalijeme zeleninovým vývarem a uvaříme ho doměkka. Na pánvi s přepuštěným máslem orestujeme najemno nastrouhanou mrkev a nadrobno nakrájenou cibuli. Orestovanou mrkev i s cibulí vmícháme do uvařeného hrachu. Přidáme rozmačkaný česnek, majoránku, sůl a pepř. Já hrachovou polévku nezahušťuji. Pokud by se vám ale zdála moc řídká, odeberte část polévky, rozmixujte ji tyčovým mixérem a vraťte ji zpět do hrnce. Polévku před podáváním ozdobte petrželkou a chlebovými krutony.

Dobrou chuť :-)

3 komentářů:

  1. Vypadá krásně a musím říct, že ji děláme zcela jinak. Je pravda, že polévky se dají dělat na sto způsobů, ale takovou hustou jsem ještě nejedla, určitě někdy vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý má svůj recept :-) My ji děláme takto, určitě vyzkoušejte.

      Vymazat
  2. Úplně v tom teď cítím tu štědrovečerní večeři, kdy u nás právě hrachovku podáváme. Vždycky si přidám a pak pomalu nemám místo na zbytek. Jako není divu, že u nás kuchařky patří mezi nejčtenější knihy. V rodině všichni moc rádi vaříme a celkově si prostě užíváme jídlo. :-) A úplně nejradši takovou tu českou klasiku. :)

    OdpovědětVymazat

 

Koupit kuchařku